Terug naar nieuwsoverzicht

Ondernemend Alkmaar in gesprek met demissionair minister Mark Harbers

16 november 2023

“Deze regio en West-Friesland en de Kop, we staan sowieso al 2-0 achter.”

Dat stelde VVD fractievoorzitter John van der Rhee zaterdagmiddag. Om hem heen zitten wethouder Christiaan Peetoom, Rob Niele van Ondernemend Alkmaar én demissionair minister Mark Harbers. Harbers is als minister van Verkeer en Waterstaat uitgenodigd om over de problemen met het verkeer en het openbaar vervoer in de wijde regio te praten. Zoveel mogelijk informeel en gewoon met een bak koffie erbij.

Harbers ontkent de stelling van Van der Rhee niet. “Als je de economische belangen bij elkaar optelt is dat belang in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) groter. Dus staat het hoger op de prioriteitenlijst.” Maar hij komt ook met een mogelijke oplossing: “Maak deze regio groter op dat vlak, werk meer met elkaar samen zodat er één grotere stem klinkt in Den Haag.”

v.l.n.r. wethouder Christiaan Peetoom, Rob Niele van Ondernemend Alkmaar, VVD Alkmaar fractievoorzitter John van der Rhee en demissionair minister Mark Harbers (foto: Streekstad Centraal)

Rob Niele grijpt als directeur Ondernemend Alkmaar ook zijn kans en benadrukt de urgentie van verbeteringen. “Er komen in deze regio 40.000 woningen bij en waar we nu staan is er al een probleem in de doorstroming.” Daar zijn volgens Niele niet alleen de bewoners de dupe van, maar ook bedrijven. Files kosten immers geld. “Het is onwaarschijnlijk hoeveel risico ondernemers lopen. Wij vragen daarom uw aandacht en zouden heel graag in contact komen met één van uw topambtenaren om een meerjarenprogramma voor te bereiden.”

Harbers is blij om te horen dat er met vele partijen aan zo’n programma wordt gewerkt. Niet alleen voor een effectieve en efficiënte aanpak, maar ook om in Den Haag op te vallen. “Ik denk echt dat dat van levensbelang is”. Om er aan toe te voegen dat hij daar zelf ook baat bij heeft, want hij komt nog wel eens in Bergen. Het tekent de ontspannen sfeer van het gesprek.

Toevallig wordt in Den Haag volgende week overleg gevoerd over de afspraken voor komend jaar. “Ik kan niet vooruit lopen op wat we gaan doen, maar ik weet nu hoe het hier speelt, dus ik ga zelf ook wel dat overleg in om er met de provincie uit te komen en dat we ook echt een start kunnen gaan maken met een brede verkenning”, aldus Harbers, “Om te kijken hoe het hier allemaal functioneert, waar de grootste knelpunten zitten en vooral ook als je 20 jaar vooruit kijkt: wat zie je dan? En we met het kabinet nog door met de Mobiliteitsvisie 2050.”

Rob Niele laat demissionair minister Mark Harbers niet gaan zonder aandenken. Dat kán natuurlijk alleen maar een echt stukje AlkmaarsGoud zijn. (foto: Streekstad Centraal) Harbers kwam vanuit Hoorn en moest na een uur weer door naar Haarlem. Schertsend werd de minister toegeworpen: “Maar ja, iedereen weet hoe de infra hier is, dus een beetje op tijd weg!”, “En het is zaterdag.”, “En het regent zie ik…” Hij lacht hartelijk om de opeenvolgende opmerkingen, bedankt iedereen voor een leuk gesprek en gaat er met een geschenk van Ondernemend Alkmaar vandoor. Een lekker stuk AlkmaarsGoud kaas natuurlijk.

Bron: https://alkmaarcentraal.nl/60150601-bereikbaarheid-aangekaart-bij-verkeersminister-regio-alkmaar-is-ondergeschoven-kindje (Door: Robin Korving)

Zie ook artikel NHD: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20231105_62107633