Terug naar nieuwsoverzicht

Stad Alkmaar Logistics wint de Waaghals 2023

11 september 2023

“Een prachtig bedrijf dat zo’n 150 jaar bestaat”, laat de jury in een reactie weten. “Het is een echt Alkmaars bedrijf met een prachtige geschiedenis. Stad Alkmaar Logistics heeft zichzelf ontwikkeld en op de kaart gezet. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de vijfde generatie. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw onderkomen op industrieterrein de Boekelermeer. Op deze nieuwe locatie met ruim 15.000 palletplaatsen en 2500 vierkante meter crossdock-ruimte kan Stad Alkmaar nog beter kunnen inspelen op de wensen van haar klanten. Kort samen gevat is het gewoon een prachtige tent!” Vorig jaar ging ‘De Waaghals’ naar De Burg Group uit Heerhugowaard. 

Historie Stad Alkmaar

De geschiedenis van Stad Alkmaar is doordrenkt van traditie en gaat terug tot 1878, toen het bedrijf begon als een beurtdienst. In die tijd waren de landelijke vervoersverbindingen nog beperkt, waardoor schepen een efficiënter transportmiddel waren dan wagens en rijtuigen. Vanaf het Damrak in Amsterdam vervoerde Stad Alkmaar goederen per boot via de Zaanstreek naar Luttik Oudorp in Alkmaar. Beurtschippers moesten wachten op hun beurt om te laden en vervolgens mochten ze om de beurt vertrekken, wat de term ‘beurtvaart’ verklaart. Elke boot had aan het Damrak zijn eigen steiger en bestemming. De basis van het familiebedrijf was de ‘Stad Alkmaar’. Het begon met een zeilboot, evolueerde later naar een stoomboot en uiteindelijk naar een motorboot. Ze vervoerden diverse goederen – waaronder bedden, vaten bier en suiker – naar Alkmaar, terwijl kaas de weg terug naar Amsterdam vond.

Het transport van deze goederen gebeurde aanvankelijk met handkarren en paarden met wagens. Pas veel later verschenen vrachtwagens met de naam ‘Stad Alkmaar’ op de wegen. Door de verbetering van het wegennetwerk namen vrachtwagens geleidelijk de plaats in van boten. In 1969 verhuisde het bedrijf van het stadscentrum naar de Herculesstraat, waar het zich ontwikkelde tot de grootste transporteur van Alkmaar. Het bedrijf verwacht in het eerste kwartaal van 2024 zijn intrek te nemen in een nieuw pand in de Boekelermeer.

Bron: https://www.rodi.nl/alkmaar/zakelijk/356874/stad-alkmaar-logistics-wint-de-waaghals-op-gala-avond-onderne (Foto:Norbert Reijngoud)